Nume: |
TOMORAD EXPERT -SERVICII MEDICALE SPECIALITĂŢI CLINICE ŞI RADIOLOGIE IMAGISTICĂ MEDICALĂ |
E-mail: |
office@tomoradexpert.ro |
Telefon: |
0731 037 971 |
Fax: |
0367 412 769 |
Website: |
https://tomoradexpert.ro/ |
Adresa: |
Covasna, Sfantu Gheorghe, Str.Brazilor nr.10 |
Valorile noastre cheie sunt performanta, respectul, castigarea increderii fiecarui pacient pe care il avem si nu in ultimul rand, atingerea celui mai inalt nivel atunci cand vine vorba de profesionalism in domeniu. Suntem dedicati pacientilor nostri, iar interactiunea cu fiecare dintre ei trebuie sa fie intotdeauna conexata cu ideea de perfectiune.
La TOMORAD EXPERT, sanatatea ta este principala noastra grija, iar misiunea noastra este de a te intampina cu solutii eficiente, avand langa tine cei mai buni medici specialisti si tehnologie medicala de ultima generatie intr-un spatiu prietenos si modern.
Clinica TOMORAD EXPERT se află în relaţii contractuale cu CAS Covasna pentru
servicii paraclinice RADIOLOGIE ŞI IMAGISTICĂ MEDICALĂ.
Investigatile se efectueaza numai pe baza de programare prealabila:
0731 037 971
0770 187 039
0367 412 769
Va asteptam la cabinetul nostru din Sfantu Gheorghe, Str. Brazilor, nr.10
PROGRAM
LUNI - VINERI
08.30- 20.30
Investigațiile radiologice se realizează doar in baza biletului de trimitere.
A.) Investigaţie radiologică şi ultrasonografie:
-Tomografie computerizată
-Radiologie convenţională – Grafie
-Ecografie mamară
-Ecografie 3D-4D (abdomen, tiroidă, cervical, pelvis, cardiac, etc.)
B.) Consultaţii de specialitate clinică:
-Cardiologie (ecocardiografie, EKG)
-Chirurgie vasculară
-Nefrologie /bolile rinichiului
-Neurologie
-Ortopedie-traumatologie
-Reumatologie
C.) Activitati conexe actului medical
-Logopedie
-Masaj terapeutic
-E.E.G. (Electroencefalograma)
INVESTIGATII DE RADIOLOGIE - IMAGISTICA
Radiologie (Grafie)
Radiografia este frecvent folosită în cazul fracturilor, osteolitei, osteoporozei, luxaţiilor, afecţiunilor coloanei vertebrale, dar si pentru a examina toracele, abdomenul si tesuturile moi superficial şi deasemenea are rol important în depistarea tumorilor.
Radiografia este in continuare cea mai frecvent folosita metoda imagistica radiologica. Este o examinare sigura atunci cand este efectuata de catre radiologi si tehnicieni special pregatiti sa minimizeze expunerea la radiatii.
În cazul efectuării radiografiei, obictele metalice artefactează imaginile radiologice, astfel vă rugăm să le îndepărtaţi toate obiectele metalice aflate asupra dumneavoastră înainte de efectuarea radiografiei. Personalul în anumite situaţii poate solicita îndepărtarea şi a altor obiecte sau articole vestimentare.
Deasemenea, vă rugăm să sprijiniţi activitatea personalului medical prin buna colaborare a dumneavoastră.
Cazul în care pacienta este însărcinată, sau există suspiciunea unei sarcini, trebuie să comunice înaintea efectuării investigaţiei! În primele trei luni de sarcină, fătul este extrem de sensibil la expunerea radiaţiilor ionizante.
⦁Radiografie de coloană
Radiografia de coloană este o investigaţie radiologică, prin care se vizualizează corpii vertebrali ale coloanei şi modificările osoase ale coloanei.
⦁Radiografia de craniu
Metodă radiografică de examinare a craniului. Se examinează poziţia, deplasarea, forma, conturul, structura osoasă a craniului.
⦁Radiografia de bazin
Fractura osoasă este cea mai des întâlnită şi cea mai gravă cauză a Osteoporozei. Cel mai des afectând coloana, articulaţiile coxo-femurale, bazinul, articulaţiile radio-carpiene.
Este investigaţia de primă intenţie în diagnosticul fracturilor de bazin şi femur.
⦁Radiografia toracică
Radiografia toracică este o imagine a: organelor toaracice, în principal plămânii, inima, vasele de sânge, coaste, stern, claviculă şi regiunea toracică a coloanei vertebrale.
Tuberculoza pulmonară şi tumorile pulmonare în faza incipientă nu este simptomatic, motiv pentru care se recomandă un screeneeng periodic.
⦁Radiografia reno-vezicală
Radiografia reno-vezicală, dă relaţii despre umbrele renale, evidenţiază calculii reno ureterali şi urinari radioopaci. Este utilă pentru aprecierea mărimii, formei şi poziţiei rinichilor.
⦁Radiografia de saf
Radiografia de saf: vizualizează modificările la nivelul sinusurilor anterioare ale feţei.
CT-(Tomografie computerizată)
O tomografie computerizata (CT) reprezinta o metoda de diagnostic imagistic ce foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor corpului. Cantitatea de radiatie X este optimizată de aparat pentru obţinerea de informaţie medicală maximă cu expunere minimă a pacientului.
Tomografia computerizata permite obtinerea unor imagini de mare acurateţe într-un timp foarte scurt, astfel încât se poate obtine rapid un diagnostic corect – imaginile obtinute pot fi reconstruite în trei dimensiuni ulterior, ceea ce permite o evaluare superioară a organelor investigate.
Prin tomografie computerizata (CT) se poate examina oricare segment al corpului, cum ar fi capul, regiunea cervicala, toracele, abdomenul, pelvisul sau membrele. Pot fi investigate in amanunt diferite organe ale corpului, cum ar fi ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, vezica urinara, glandele suprarenale, plamanii si inima. De asemenea, pot fi studiate vasele de sange, oasele si maduva spinarii.
O examinare care joaca un rol important în diagnosticul si tratamentul bolilor vasculare care se pot complica cu accidente vasculare cerebrale, boala cronică de rinichi sau deces.
Foarte utila in diagnosticul si tratamentul unor afectiuni spinale si traumatisme la nivelul mainilor, picioarelor si alte structuri scheletale, deoarece permite vizualizarea inclusiv a oaselor foarte mici, precum si a tesuturilor adiacente moi, cum ar fi muschii si vasele de sange.
În cazul efectuării tomografiei, obiectele metalice artefactează imaginile, astfel vă rugăm să îndepărtaţi toate obiectele metalice aflate asupra dumneavoastră înainte de efectuarea investigaţiei. Personalul în anumite situaţii poate solicita îndepărtarea şi a altor obiecte sau articole vestimentare.
Deasemenea, vă rugăm să sprijiniţi activitatea personalului medical prin buna colaborare a dumneavoastră.
Când este indicată Tomografia Computerizata (CT)?
Medicul curant trebuie să ştie cănd este optim efectuarea unei investigaţii de computer tomografie. În unele situaţii este necesar cu medical curant să colaboreze cu medicul radiolog în ceea ce priveşte indicaţia de efectuare a unei astfel de investigaţii. În acest sens medicul radiolog si asistenţii care efectuează investigaţia au nevoie de informaţii privind vârsta pacientului, datele clinice, rezultatele investigaţiilor imagistice şi radiologice anterioare.
Tomografia computerizată permite achizitionarea de imagini de inalta rezolutie asigurand diagnosticul de finete pentru o gama foarte larga de patologii care nu pot fi realizate cu ajutorul celorlalte investigaţii cum ar fi ultrasonografia, radiologia convenţională. Se utilizează pentru caracterizarea modificărilor existente, înainte de intervenţiile chirurgicale, pentru stabilirea tratamentelor de radioterapie, medicamentoase, şi urmărirea în timp a acestor modificări.
Pentru un examen CT de calitate este necesar ca personalul medical să beneficieze de rezultatele anterioare (iconografie, examinări CT, IRM) mai ales când se urmăreşte evoluţia pacientului in urma tratamentelor efectuate.
Indicaţii pentru administrarea substantei de contrast
Substanţa de contrast se poate administra oral şi/sau intravenos. Cu ajutorul substanţei de contrast administrat intravenous sunt vizibile arterele, venele, calitatea ţesuturilor. Înainte de administrarea substanţei de contrast pacientul nu trebuie să mănânce 5-6 ore. Cantitatea de substanţă de contrast se administrează ţinând cont de greutatea pacientului.
Există posibilitatea ca la administrarea substanţei de contrast să apare reacţii adverse cum ar fi stări de vomă, edem sau alergie la substanţa de contrast. Dintre reacţiile alergice cel mai cunoscut este reacţia cutanata, edem şi şoc anafilactic. Substanţa de contrast nu se administrează în anumite cazuri cum ar fi traumatisme, fracturi (craniu şi structură osoasă). Decizia aparţine medicului radiolog.
Administrarea substantei de contrast pe cale orală este necesară în investigarea patologiilor abdominale şi pelvine prin umplerea intestinelor. Se administrează în cantităţi diferite dizolvat in apă în funcţie de patologie, vârsta şi greutatea pacientului şi se consumă in aprox. 45 de minute.
Informarea pacienţilor şi aparţinătorilor
Veţi completa un chestionar şi veţi fi intervievat în clinic pentru a înţelege exact paşii de urmat pentru efectuarea investigaţiei: se stabileşte motivul examinării şi eventualele contraindicaţii -anunţaţi medicul dacă aveţi afecţiuni renale sau diabet, acestea pot contraindica, în functie de severitate, administrarea de contrast iodat intravenos; sunteţi alergic, suferiţi de afecţiuni ale tiroidei, astm bronşic, epilepsie, claustrofobie, etc.
DE RETINUT: Cazul în care pacienta este însărcinată, sau există suspiciunea unei sarcini, trebuie să comunice înaintea efectuării investigaţiei! În primele trei luni de sarcină, fătul este extrem de sensibil la expunerea radiaţiilor ionizante. În acest caz acest tip de investigaţie se efectuează doar în situaţii extreme, bine motivate medical, în care este pus în pericol viaţa pacientei.
Programare
Stimaţi pacienţi, pentru a minimaliza timpul de aşteptare, vă rugăm să faceţi programare prealabilă: - telefonic în timpul programului de lucru de luni până vineri
Aceste programări se pot modifica la cererea dumneavoastră, caz în care este necesar să ne anunţaţi în timp util.
Tel: 0731 037 971 / 0770 187 039 / 0367 412 769
Indicaţii pentru investigaţii CT
Cum mă pregătesc pentru examenul CT?
În cazul examinărilor de abdomen şi pelvis, nu mâncaţi cu 3-4 ore înainte de investigaţie.
Dacă suferiti de diabet sau alte afecţiuni cronice puteţi să vă luaţi tratamentul de bază şi să luaţi o gustare uşoară.
Veţi completa un chestionar şi veţi fi intervievat în clinic: ce stabileşte motivul examinării şi eventualele contraindicaţii -anunţaţi medicul dacă aveţi afecţiuni renale sau diabet, acestea pot contraindica, în functie de severitate, administrarea de contrast iodat intravenos; sunteţi alergică, suferiţi de afecţiuni ale tiroidei, astm bronşic, epilepsie, claustrofobie, etc.
Pentru unele investigaţii (CT abdominopelvin) poate fi necesar să beţi un lichid în clinică, înainte de investigaţie (20-60 minute) pentru o delimitare mai bună a intestinului.
Unele investigaţii CT pot fi completate cu administrare de substanţă de contrast iodată intravenos pentru caracterizare suplimentară a leziunilor şi pentru aprecierea funcţiei organelor evaluate.
Este posibil să simţiţi căldură local sau în intregul corp în timpul injectării, aceasta este o reacţie normal – un procent mic de pacienţi au tranzitor senzaţie de greaţă, dar de obicei aceasta trece rapid, deasemena la un număr mic de pacienţi substanţa de contrast iodată poate declansa reacţii alergice (inroşirea pielii, mult mai rar umflarea feţei sau dificultăţi de respiraţie);
Este posibil să vi se ceară analizele recente de sânge, în special ureea, creatinina, ce aduc informaţii asupra funcţiei renale.
Este în interesul dumneavoastră să le furnizaţi; analizele modificate pot constitui contraindicatie de administrare a contrastului iodat intravenos. – examinarea cu bariu (tranzit baritat, irigografie) recentă (mai putin de 2-3 zile) reprezintă o contraindicaţie pentru CT abdominal.
Deasemenea, vă rugăm să prezentaţi: dosarul cu istoricul medical (rezultatele investigaţiilor efectuate anterior: RMN, CT,RX,Mamografie, Ecografie, etc.)
Scanarea poate dura cateva secunde, dar poziţionarea pacientului, a aparatului şi repetarea scanării după injectarea substanţei de contrast poate dura până la 20 de minute – după terminarea investigaţiei este posibil să fiţi rugat să asteptaţi până când medicul analizează imaginile pentru a decide dacă sunt necesare sau nu scanări suplimentare.
DE RETINUT: Cazul în care pacienta este însărcinată, sau există suspiciunea unei sarcini, trebuie să comunice înaintea efectuării investigaţiei! În primele trei luni de sarcină, fătul este extrem de sensibil la expunerea radiaţiilor ionizante. În acest caz acest tip de investigaţie se efectuează doar în situaţii extreme, bine motivate medical, în care este pus în pericol viaţa pacientului.
Ecografie (Ultrasonografie)
Tehnica ecografică este neinvazivă pentru organismul uman, prin urmare este repetabilă de câte ori este nevoie în monitorizarea unui pacient şi a devenit un instrument extrem de util pentru medicul clinician. Ecografia (ultrasonografia) este o tehnică de explorare imagistica tot mai răspândită, fără de care astazi diagnosticul multor afectiuni medicale si chirurgicale este de neconceput. Este o metoda de diagnostic în timp real, bazată pe transmiterea diferentiată a ultrasunetelor prin diverse tipuri de ţesut.
Tehnica ecografică nu aduce informaţii ale disfuncţiei sistemului digestiv (stomac, intestin).
PREGATIRE PACIENTI PENTRU ECOGRAFIE
⦁Eco abdomen superior: Pentru a se obtine o buna vizualizare a organelor/vaselor se recomanda : – să nu mancaţi si să nu consumaţi cafea sau sucuri acidulate cu 6 ore înainte de investigaţie ; – puteţi bea puţină apă plată (un pahar)
⦁Ecografie abdomen inferior (pelvis): Pentru a se obţine o bună vizualizare a organelor/vaselor se recomandă : – să nu mâncaâi şi să nu consumaţi cafea sau sucuri acidulate cu 6 ore înainte de investigaţie; – cu 1 oră inainte de investigaţie să fi băut 1l. de apă plată şi să nu urinati, chiar dacă aveţi această senzaţie; astfel, vezica urinară va fi plină în momentul investigaţiei.
⦁În cazul celorlalte investigaţii ecografice nu necesită pregătire iniţială
⦁Ecografie Doppler sistem venos member
Ecografia este indicată pentru aprecierea existenţei trombozei venoase profunde, dilataţiile venelor superficial în situaţii de imibilizare prelungită la pat, după operaţii ortopedice, în insufucienţa cardiacă, accidente vasculare cerebrale soldate cu paralizia ale membrelor.
⦁Ecografie mamară
Ecografia mamară este prima metodă de examinare a sânilor în cazul femeilor cu vârsta sub 40 de ani, a femeilor gravide şi a celor care alăptează, pentru investigarea inflamaţiilor, traumatismelor mamare şi depistarea tumorilor. Se poate efectua şi în compltarea Mamografiei, pentru un diagnostic exact. Este non-invazivă, nu iradiază, este nedureroasă şi poate efectuată oricând.
⦁Ecografie abdominală generală
Ecografia transmite informaţii despre structura, poziţionarea şi posibilele disfuncţii ale organelor abdominale ( Ficat, vezică biliară, splină, pancreas, rinichi) şi ale organelor pelviene (vezică urinară, uter, ovare, prostată).
⦁Ecografie testiculară (scrotală)
Ecografia testiculară este deosebit de utilă în cazuri de tumefiere sau durere testiculară, varicocel, chisturi la nivelul testulelor, formaţiuni tumorale.
⦁Ecografie părţi moi
Ecografia de părţi moi este o investigaţie imagistică noninvazivă, care presupune examinarea ţesuturilor moi (piele, ţesut subcutanat) dar şi a organelor superficiale (muşchi şi ganglioni limfatici). Cu ajutorul acetei proceduri se pot evalua tumori benigne(lipoame,hemangioame, hematoame) sau tumori maligne inclusiv metastaze.
⦁Ecografie Doppler color axe carotidiene si vertebrale
Este o procedură de evaluare ce oferă imagini ale vaselor de sânge, a structurii şi dimensiunilor lor, măsoară fluxul de sânge din artere şi vene, se poate determina % stenoza la nivelul arterelor, dimensiunile plăcilor de aterom.
⦁Ecografie tiroidiană
Ecografia tiroidiană este o metodă imagistică de prima intenţie în explorarea glandei tiroide, poate confirma prezenţa unui nodul, chist, măsoară dimensiunile glandei tiroide, evaluează structura şi vascularizaţia parenchimului tiroidian.
CONSULTATII DE SPECIALITATE CLINICA
Neurologie
Neurologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului nervos (encefal, maduva spinarii, nervi periferici).
Afectiunile neurologice, cele mai frecvente, sunt :acidentele vasculare cerebrale, epilepsia, traumatismele craniene, bolile neoplazice ale sistemului nervos, bolile de miscare (Boala Parkinson), bolile de nervi periferici, neuroni motori, muschi sau jonctiune neuro-musculara (neuropatii periferice, miastenia gravis), tulburari de somn, migrene.
Cardiologie (ecocardiografie, EKG)
In cadrul clinicii noastre, medici cu experienta in diagnosticul si tratamentul afectiunilor cardiologice ofera consultatii de cardiologie, efectueaza ecocardiografie (ecografia cordului) si EKG cu interpretare.
Daca suferi de obezitate, diabet, hipercolesterolemie sau hipertensiune arteriala, te confrunti cu un risc crescut al aparitiei bolillor cardiovasculare si este recomandat sa vii la o consultatie cardiologica.
Nefrologie (boli ale rinichiului)
Nefrologia trateaza patologia renala non-chirurgicala, pre si post-chirurgicala, precum si afectarea renala din boli sistemice : diabet zaharat, hipertensiune arteriala (HTA), vasculite, colagenoze.
Consultatia de specialitate, completata de ecografie renala, examenul sumar de urina si investigatii sanguine specifice in unele cazuri (produsi de retentie azotata, probe de inflamatie, etc.) diagnosticheaza si stabileste tratamentul specific pentru afectiuni foarte frecvente in practica medicala : infectii urinare, litiaza renala, guta, insuficienta renala, boli chistice ale rinichiului, glomerulonefrite, tumori renale.
Ortopedie-traumatologie
Ortopedie Traumatologie este specialitatea chirugicala care se ocupa cu preventia, diagnosticul si tratarea afectiunilor sistemului musculo-scheletal (oase, articulatii, muschi, ligamente, tendoane), prin utilizarea procedurilor medicale, chirugicale si fizice.
Printre serviciile medicale de ortopedie-traumatologie disponibile sunt:
Chirurgie vasculara
In patologia Chirurgiei vasculare se numara:
Afectiuni arteriale: Arteriopatie Dr. Oliteranta- Tulburari circulatorii arterile
Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-o aprovizionare ineficienta cu oxigen si substante nutritive a muschilor si celorlalte tesuturi de la nivelul membrelor inferioare. Aceasta deficienta apare ca urmare a depunerilor in peretele arterial a grasimilor din sange, colesterol, calciu, etc, care duc la ingustari (stenoze) si obstructii ale arterelor. Cresterea acestei deficiente duce la durere intensa atunci cand pacientii merg pe jos (asa-numita claudicatie). In cel mai rau caz, diferitele segmente ale membreler afectate necrozeaza (mor). Denumirea medicala este de arteriopatie cronica obliteranta a membrelor inferioare. Cauza principala o reprezinta ateroscleroza.
Aspectul si consecinta tulburarii circulatorii
Crampele musculare la nivelul gambelor aparute dupa o anumita distanta de mers pe jos, trebuie interpretate ca un semnal de alarma . Tulburarile de flux sanguin arterial nu apar spontan, ci de cele mai multe ori se dezvolta pe parcursul mai multor ani. Aceasta evolutie are loc in patru etape. In stadiul I, ingustarea arterei este atat de mica incat nu provoaca vreun simptom in activitatea de zi cu zi. In stadiul II, dupa parcurgerea unei anumite distante pe jos apar dureri in gamba sub forma de crampe, care fac continuarea drumului imposibila. Caracteristic pentru stadiul III este durerea care survine in faza de odihna si care de cele multe ori apare noaptea, in pat. In stadiul IV boala este deja atat de avansata incat tesuturile mor. Apar ulcere greu vindecabile, apoi necroze ale membrelor afectate, deseori amputatia devenind inevitabila.
Aproximativ 5% din persoanele de peste 50 de ani prezinta tulburari circulatorii la nivelul picioarelor. Numarul barbatilor este dublu fata de cel al femeilor. In Romania exista circa 1 milion de oameni care sufera de obstructii ale arterelor extremitatilor. Alaturi de infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral , acestea constituie o cauza principala de deces.
Ce metode de examinare exista?
Cu ocazia examenului clinic efectuat multe ori apar suspiciuni asupra existentei bolii arteriale obstructive periferice (ACOMI). Pentru a putea determina gradul si localizarea bolii, sunt necesare investigatii suplimentare:
· Este determinata distanta care poate fi parcursa pina la aparitia durerii.
· Se efectueaza Examen Doppler continuu sau eco doppler arterial daca este nevoie·
- Examinarea angiografica cu substante de contrast va fi efectuata mai ales in cazul unor rezultate neconcludente sau in cazul planificarii uneor interventii chirurgicale deschise sau endovasculare.
Tratamentul conservator
Desi pare ciudat la prima vedere, mersul pe jos constituie cheia in tratamentul tulburarilor circulatorii. Prin exercitii fizice regulate si cresterea treptata a intensitatii miscarii, vasele mici de sange se pot dezvolta crescand aportul sanguin in muschii picioarelor. Exista insa si medicamente eficiente pentru tratamentul tulburarilor circulatorii dar efectul lor este intotdeauna legat si de activitatea fizica(mersul pe jos)efectuata.
Tratament chirurgical
Ingustarile pe segmente scurte sau obstructiile sunt corectate chirurgical prin endarterectomie si plastia de largire a arterelor. Depunerile si partile afectate ale endoteliului vascular sunt eliminate,in final artera va fi inchisa din nou. In cazul modificarilor pe segmente lungi sau ale unor ocluzii, sectiunea de artera bolnava va fi ocolita de un bypass, irigind astfel muschii situati sub leziune.
Afectiuni venoase :
Suferinta venoasa este o afectiune frecventa. Aproximativ 35% din populatia României sufera de modificari venoase care necesita tratament.
Netratate aceste afectiuni prezinta un pericol foarte crescut de aparitie ale unor complicatii severe.
Boala varicoasa
Ce sunt varicele?
Varicele sunt vene modificate patologic prin slabirea si dilatarea peretelui lor, in care valvele venoase nu se mai inchid corespunzator. Acestea se formeaza preponderant in sistemul venos superficial al membrului inferior, dar pot sa apara si in cel profund.
Cum se formeaza varicele?
Cauzele formarii varicelor sunt multiple:
-pozitia bipeda a omului
-ereditatea (factor genetic)
-activitatea in ortostatism prelungit (in pozitii fortate)
-sarcina
-distrugerea postinflamatorie si posttrombotica a valvelor
-suprasolicitarea sistemului venos superficial in cazul obstructiilor sau compresiei pe sistemul venos profund (varice secundare)
Formele afectarii in boala varicoasa?
In corelatie cu anatomia complexa a sistemului venos a membrului inferior se deosebesc:
1. Modificari venoase de tip teleangiectazii, vene reticulare, care reprezinta dilatatiile celor mai superficiale vene tegumentare
2. Degenerarea ramurilor colaterale ale trunchiilor venoase principale (insuficienta venelor safena mare si\sau safena mica)
3. Afectarea trunchiilor venoase in sine, sau insuficienta venelor profunde
4.Insuficienta venelor de legatura intre sistemul venos superficial si cel profund
Efectele bolii varicoase
Prin refluxul indelungat se poate produce o asemenea crestere a presiunii venoase in cele mai mici vene periferice (microcirculatie), incat procesele complicate de nutritive si epurare a tesuturilor nu mai sunt efective. Prin urmare, varicele-in stransa legatura cu gradul dilatarii si cu vechimea lor-determina modificari consecutive in regiunile membrelor deservite de venele respective, modificari ce se reflecta intr-o crestere a acuzelor pacientului.
Edemul
Induratia
Eczema
Inflamatiile venoase (flebitele)
Tromboza venoasa profunda (TVP)
Ulcerul venos
Tratament
O deosebita importanta in cadrul tratamentului conservator o are terapia prin compresie. Aceasta se efectueaza prin fase sau ciorapi compresivi. In cadrul acestei terapii folosim ciorapi medicinali cu compresie graduata si diferite grade de compresie, astfel ajutand activ la reintoarcerea sangelui venos. Pentru recompensarea circulatorie a membrului afectat este esentiala miscarea si sportul regulat. Deseori este necesara si efectuarea drenajului limfatic . Toate celelalte masuri cum ar fi tratamentul medicamentos si unguentele sunt masuri adjuvante insuficiente!
Afectiuni limfatice
Sistemul limfatic
Sangele bogat in oxigen curge prin artere spre organe si extremitati. Venele transporta sangele dezoxigenat inapoi spre inima si plamini. In afara de aceste doua sisteme dispunem si de un sistem limfatic. Sarcina sa este de eliminare a proteinelor si a lichidelor libere din tesuturi.
Limfedemul
Termenul de limfedem reprezinta cresterea de lichid tisular. Acest lucru se poate intampla doar atunci cand functia de supapa de siguranta a sistemului limfatic este afectata. Limfologia este disciplina care se ocupa cu problematica edemului limfatic. Limfedemele sunt boli cronice pentru a caror tratare este necesara cooperarea pacientului pe termen lung.
• Limfedemul primar
Limfedemul primar este asociat cu tulburari familiale sau sporadice de dezvoltare. In hipoplazie (-numar redus de canale limfatice-) capacitatea de transport este redusa, deoarece colectorii limfatici sunt putini la numar si au calibrul redus. In aplazie (- lipsa totala de canale limfatice-) canalele limfatice lipsesc partial sau complet. Limfangiectazia se caracterizeaza prin vase limfatice prea mari cu supape vasculare disfunctionale sau deteriorate.
• Limfedemul secundar
Marea majoritate a limfedemelor se datoreaza compresiei sau intreruperii ganglionilor limfatici sau a canalelor limfatice fiziologice. In timp ce in tarile tropicale cauza cea mai frecventa o constituie parazitii limfatici (de exemplu Bilharzia) unde se preconizeaza aproximativ 120 de milioane de persoane afectate de acest parazit , in Europa , bolile de cancer si consecintele acestora (rezectia regionala a ganglionilor limfatici, starea de dupa iradiere) reprezinta cauza principala a limfedemelor secundare. Alte cauze posibile de deteriorare a sistemului limfatic sunt inflamatia secundara a vaselor limfatice de ex.in erizipel, flebita sau o afectiune cronica a unei vene varicoase. Compresia sistemului limfatic in cazul tumorilor locale sau infiltrarea prin metastaze sau tumori primare pot produce deasemenea limfedeme. Procesele inflamatorii cronice, in contextul unui ulcer venos de gamba (“picior deschis”) conduc, la fel ca si traumatismele majore cu vindecare lenta si evolutie complicata, la tulburari ale fluxului limfatic. O alta cauza mai rara o constituie parazitii(de ex. Filarioza). O forma speciala o constituie lipedemul / lipolimfedemul care reprezinta o tulburare constitutionala si frecvent familiala de repartizare a depozitelor de grasime care duce la obstructionarea fluxului limfatic. Aceasta forma este intilnita ,in majoritatea cazurilor, la femei si poate fi localizata si la nivelul membrelor superioare.
Diagnostic.
Diagnosticul este efectuat in baza anamnezei si a tabloului clinic. Deseori sunt necesare investigatii (aparative) suplimentare pentru excluderea altor boli.
Tratamentul limfedemul?
Vasele limfatice deteriorate sau patologic modificate, nu pot fi in prezent nici inlocuite si nici vindecate. Telul principal este de a reduce edemul prin tratament energic deoarece netratat, edemul produce modificari cronice cutanate , efectele benefice ale terapiei fiind tot mai greu de realizat.
Masurile terapeutice constau in:
Masuri decongestive: drenaj limfatic manual, drenaj limfatic pneumatic intermitent (Lymphamat), hidrokinetoterapie si gimnastica.
Masuri de intretinere: ciorapi de compresie medicinali, ingrijirea pielii si tratament medicamentos.
Logopedie
Logopedia studiaza defectele de vorbire, cauzele acestora, simptome, precum si metode pentru corectarea tulburarilor de vorbire. In momentul in care tulburarea sau intarzierea impiedica o dezvoltare generala optima a copilului, se recomanda consultarea logopedului.
Cele mai eficiente sunt interventiile la prescolari si micii scolari. Dupa această varsta, corectarea este anevoioasa, desi nu total ineficienta.